Yiyecek Etiketi Nasıl Okunur?

Bir çoğumuz içten içe sağlığımıza dikkat etmek, doğal yiyecekler tüketmek veya kilo vermek için kalori tüketimimizi azaltmak isteriz. Alışveriş yaparken diyet ürünler tüketmeye gayret ederiz. Marketten üzerinde şekersiz yazan ürünler almayı tercih ederiz. Fakat, kaçımız tükettiğimiz yiyeceklerin arkalarındaki bilgileri okuyoruz, veya kaçımız okuduğumuz zaman orada ifade edilen bilgiyi tam olarak anlayabiliyoruz? Mesela gündelik hayatta kalori dediğimiz şeyin aslında kilokalori olduğunu biliyor muyuz veya günlük kalori, yağ, protein, şeker ihtiyacımızı biliyor muyuz?

Bugünlerde bir çok ürünün ön tarafında bir porsiyon için kalori, yağ, şeker miktarı veya günlük ihtiyacımızın yüzde kaçını oluşturdukları gibi bazı bilgileri bulabilirsiniz. Bir çok ürünün yine ön yüzünde; şekersiz, doğal, light, az yağlı gibi bilgiler okuyabilirsiniz. Ancak bu bilgiler ne kadar doğrudur? Çoğu kez, az yağlı bir yiyecek çok kalorili olabilir veya şekersiz olan bir yiyecek yüksek oranda yağ içerebilir.


Genellikle ürünlerin ön yüzünde belirtilen yüzdelikler çok da gerçeği yansıtmayan bilgilerdir. Bunun sebebi ortalama insan olarak baz alınan kişinin kalori ihtiyacının 2000 kalori olması ve dolayısıyla, günde 11-13 gr doymuş yağ ve 230 gr karbonhidrat tüketebileceği var sayılmasıdır. Bu oranlar, erkekler için daha gerçekçi bir tablo ortaya koyuyor olabilir. Ancak bayanların çok büyük bir kısmının günlük kalori ihtiyacı 1200-1500 kalori arası değişmektedir ve dolayısıyla söz konusu değerler de aslında daha düşüktür. Ayrıca, bir çok üründe, özellikle bir porsiyonda diye belirtiyorsa, tüm paket değil, ürünün belli bir gram kadarından söz ediliyor ve onun kalori, yağ, şeker oranları veriliyordur. Yani siz, bir paketi yediğinizde paketin ön yüzünde okuduğunuzdan çok daha fazla kalori alıyor olabilirsiniz. Eğer günlük kalori ihtiyacınızı, veya hangi öğün ve ara öğünde kaç kalori tüketeceğinizi biliyorsanız, her ürünün size uygun porsiyonunu kendiniz hesaplayabilirsiniz. Örneğin, 100 gr'ında 100 kalori olan bir yiyeceği 65 kalorilik ara öğünde 65 gr tüketebilirsiniz. Bu da göz kararıyla yarısından biraz daha fazlası eder.


Kaloriden başka dikkat edilmesi gereken önemli diğer değerler; şeker, tuz, yağ ve proteindir. Bir uzmandan günlük beslenme ihtiyaçlarınız öğrenin ve yiyeceklerinizi tüketirken bu değerleri geçmemeye çalışın. Mesela kadınlar için ortalama günlük tuz ihtiyacı 1500 mg sodium kadardır ve daha fazlası kalp hastalığı riskini artırmaktadır. Ayrıca, günlük kalori ihtiyacınızı karşılarken alınan protein oranının ihtiyacınız olandan az olması ve almış olduğunuz kalorilerin daha çok karbonhidrat ve şeker kaynaklı olması metabolizmanızı yavaşlatabilir veya insülin direnci gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.


Unutulmamalıdır ki, bir yiyeceğin sağlıklı olup olmadığını belirlerken, bakılması gereken bir diğer önemli bilgi yiyeceklerin içerisindeki malzemelerdir. Birçok ürün, önünde sağlıklı yazsa da koruyucu madde veya gıda boyası içermektedir. Bir çok ürün üzerinde doğal veya sağlıklı yazsa da aslında yüksek oranda şeker veya tuz içermektedir. Yiyecek endüstrisinde kullanılmakta olan 3000'den fazla katkı maddesi vardır. Mısır nişastası, glukoz şurubu, E harfiyle başlayan kimyasal maddeler, koruyucular, renklendiriciler, tatlandırıcılar ve sentetik trans yağların hepsinin sağlığınıza zararlı olduğunu unutmayın.

Comments

Popular posts from this blog

Haftanın Tarifi; Karnabahar Püresi

Pelvis Stabilasyonu

Pilateste Pozisyonlar