Kimler Pilates Yapabilir?

Bir çok egzersiz sistemi her yaşa, her insana uygun olmayabilir. Kemik erimesi olan bir kişi 5 km yavaş koşu veya 45 dakika spinning sınıfı sonrasında korkunç acılar çekebilir, bel veya boyun fıtığı olan bir kimse salonda ağırlık antremanı yapamayabilir. Diğer yandan temeli yatkın olmayan biri için yüksek tempolu kardiyovasküler antremanlar dayanılmazdır.

Pilatesin en önemli özelliklerinden biri, herkes için uygun olmasıdır. Forma girmek veya spor yapmak için zaten formda veya fit olmanız gerekmez. Her seviyeye ayarlanabilir ve herkes tarafından yapılabilir. Joseph Pilates metodunun 3 ay boyunca haftada 4 kez uygulanırsa, başlangıçta ne durumda olursa olsun büyük küçük herkesin vücudunda gözle görülür bir fark yaratacağını savunmuştur. Pilatese başlamanın ne alt, ne de üst yaş limiti yoktur. Hem çocuklar, hem de yaşlılar pilatesten faydalanabilirler. Pilates hareketlerinin bir çoğu erken çocukluk ve bebeklik yıllarındaki hareketlerden esinlenerek tasarlanmış ve vücudumuzu o yıllardaki gibi esnek ve sağlıklı hale getirmeyi hedeflemiştir.






Yaş ilerledikçe vücutlarımızda bazı değişimler gözlemleriz, özellikle orta yaşlardan itibaren belirli hareketleri yapmanın zorlaştığını, eklemlerimizin ağrımaya ve rahatsız hissetmeye daha yatkın olduğunu görürüz. Pilates kasları esneterek, daha güçlü ve dayanıklı kas ve kemiklere sahip olmanızı sağlar. Yaşlılıkta insanlar haklı olarak düşmekten korkarlar. Pilateste hareketler düşmeye çok da müsait hareketler değildir, ancak zaten pilates denge ve koordinasyonu gelişmesine yardımcı olur, böylece kişilerin daha güvende hissetmeleri de yine pilatesin doğal sonuçlarından biridir.





Erken yaşlardan itibaren pilates yapmanın kemik yoğunluğunu artırdığı, duruşu düzelterek omurga rahatsızlıklarının önüne geçtiği bilinmektedir. Ayrıca, fıtık ve skolyoz gibi omurga rahatsızlıklarının semptomlarını gidermekte, ilerlemesini önlemekte ve kişilerin bu rahatsızlıklarına rağmen daha rahat hareket edebilmelerini sağlamakta ve ağrıları gidermektedir. Pilatesi hamileler de yapabilir. Pelvik taban kaslarını güçlendirerek, kişilere nefesi kullanmayı ve vücutlarını tanımayı öğreterek doğumu kolaylaştırdığı bilinmektedir.



Comments

Popular posts from this blog

Haftanın Tarifi; Karnabahar Püresi

Pelvis Stabilasyonu

Pilateste Pozisyonlar