Haftanın Tarifi; Kinoa
Beslenmesine veya kilosuna dikkat edenler bilirler, pirinç hızlı salınımlı bir karbohitrad çesididir. Bunun yerine genellikle önerilen seçenekse bulgurdur. Bulgur hem amino asit içeriğiyle prinçten daha besleyici hem de glisemik indeksi düşük bir alternatiftir. Ancak sürekli bulgur tüketmek sıkıcı olabilir. Bir diğer alternatif olan kinoa, B12 ve E vitaminleri bakımından zengin olmakla birlikte, diğer buğdaygillerin ve bitki kaynaklı proteinlerin hepsinden farklı olarak bütün gerekli amino asitleri içeren bir tam proteindir. Ayrıca glutensiz olduğu için çölyak hastalarına da uygundur.
Her ne kadar tahıl gibi tüketilse de, kinoa aslında tahıl ürünü değildir ve aslında bir tohumdur. Demir, kalsiyum, magnezyum, manganez ve bakır gibi mineraller açısından da zengindir.
Hazırlanış
Kinoa aynı pilav çeşitleri gibi suda kaynatılarak pişirilir. 1 ölçü pişmemiş kinoaya 2 ölçü su ekleyerek, suyunu çekene kadar tencerede kaynatmalısınız. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kinoayı pişirmeden önce iyice yıkamaktır. Süzgece koyduğunuz kinoayı suya tutun ve ellerinizle ovalayarak iyice yıkayın. Suyun sıcak olmamasına dikkat edin. Daha sonra suyunun süzülmesine fırsat verin. Ardından isterseniz tencerede ısıttığınız çok az miktarda zeytin yağında biraz kızartabilirsiniz. Suyu ekleyin, tuz ve karabiber ekleyip tencerenin kapağını yarım kapatın. Orta ateşte kaynayıp suyunu çekinceye kadar pişirin.
Kinoanızı ister pilav yerine tüketin isterseniz içerisine dilediğiniz malzemeleri ekleyerek bir yemek haline getirin. Eğer daha da hafif bir seçenek arıyorsanız, salatanıza bir kaç kaşık kinoa karıştırarak, salatanızı daha doyurucu hale getirebilirsiniz.
Comments
Post a Comment