Haftanın Tarifi; Granola

Granola ülkemizde çok popüler olmasa da, besleyici ve doğru hazırlanırsa kilo vermeye yardımcı bir kahvaltı veya atıştırmalık alternatifi olabilir. İçerisindeki yulaf hem uzun süre tok tutmasıyla, hem de yavaş salınımlı bir karbonhidrat çeşiti oluşuyla sağlıklı beslenmek ve kilo vermek isteyenler için popüler bir tercih oluşturmuştur. Daha da önemlisi, yulaf içerisindeki protein ve minerallerden dolayı bizler için çok önemli bir besin kaynağıdır. Yulaf ne yazık ki tek başına tüketmek için oldukça tatsız ve yemesi zevksiz bir yiyecektir. Neyse ki içerisine kuru meyveler ve biraz kuruyemiş ekleyince tatsız yulaf bir anda yemesi çok zevkli bir atıştırmalığa dönüşüyor ve bunun adı granola oluyor :)



Granolanızı sabah kahvaltısında süt, yoğurt veya taze meyve suyuyla tüketebilirsiniz. Önerilen porsiyon yaklaşık 50 gr veya 1 su bardağı kadardır ve 2 dilim kepekli ekmeğe eşdeğerdir. Ayrıca herhangi bir ara öğünde bunun yarısı kadar ölçüyü yoğurtla servis ederek sağlıklı bir atıştırmalık yaratabilrisiniz.

Malzemeler:

4 bardak (amerikan ölçüsüyle) Yulaf
1/2 bardak (amerikan ölçüsüyle) kuru meyve*
(kurutulmuş ve şekersiz meyveleri tercih edin)
1/4 bardak (amerikan ölçüsüyle) kırılmış kuruyemiş
20-25 ml akçaağaç şurubu veya agave şurubu (tatlı isteğine göre)
15 ml hindistan cevizi yağı (sıvı halde)
Opsiyonel olarak 15 gr keten tohumu ve chia tohumu
Opsiyonel olarak kurutulmuş hindistan cevizi dilimleri
Bir kaç tutam tarçın

(*kurutulmuş yaban mersini, kurutulmuş kurt üzümü veya goji meyvesi, kurutulmuş mango kullanılmıştır)
(**çiğ ceviz, badem ve fındık kullanılmıştır)





Hazırlanış:

Fırınınızı 150 dereceye ayarlayın ve ısıtın. 

İsterseniz tüm malzemeleri büyük bir kabın içerisine koyarak güzelce karıştırabilir ve olduğu gibi fırın tepsisine yayabilirsiniz. Ancak bazı kuru meyveler bu şekilde fazla pişebilmekte ve yanık tadı verebilmektedir. Ayrıca kuruyemişlerin çiğ olması sağlığınız için daha iyi bir opsiyon olacaktır. 

Dolayısıyla isterseniz,  yulaf, akçağaç şurubu, hindistancevizi yağı, tohumları ve tarçını karıştırıp önceden fırına verebilirsiniz. Tepsiden çıkarmayı kolaylaştırmak için fırın kağıdı veya silikon pişirme kağıdı kullanılabilir. Karışımı üzeri koyulaşıncaya değin 15-20 dakika fırınlayın ve eğer meyvelerinizi ve kuruyemişlerinizi eklememişseniz, son bir kaç dakika kuru meyve ve kuruyemişleri fırındaki karışıma ekleyin. 








Fırından çıkardıktan sonra soğuması için fırın kağıdınızı sıcak tepsiden kaldırın ve soğuduktan sonra bir kavanoz veya saklama kabına kaldırarak muhafaza edin.












Comments

Popular posts from this blog

Haftanın Tarifi; Karnabahar Püresi

Pelvis Stabilasyonu

Pilateste Pozisyonlar